Caracterizarea stării râurilor în intervalul 19.06.2023 ora 07.00 – 20.06.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinul hidrografic al Ialomiței, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului și pe râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Pe cursurile Siretului, Prutului, pe cele mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului (aval s.h. Alba Iulia), Bistriței, Moldovei, Sucevei, pe cursul inferior al Crișului Alb și pe cursul superior al Oltului, debitele au fost în creștere prin propagare.
Creșteri izolate de niveluri și debite s-au inregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Târnavelor, Cibinului, Buzăului și Trotușului, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș, Crasna, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Suceava, Moldova, bazinul superior și mijlociu al Bistriței, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, cursurile superioare ale Siretului, Trotușului, Prutului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, Jijia și bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței.
Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior se situează peste:
COTA DE INUNDAȚIE râul Bârzava la stația hidrometrică Partoș (200+76)-jud.TM (sector îndiguit);
COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Moravița – Moravița (250+96)-jud.TM, Prut – Oroftiana (370+72)-jud. BT şi Rădăuți Prut (290+25)-jud.BT.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 72 din 19.06.2023.