Caracterizarea stării râurilor în intervalul 16.05.2023 ora 07.00 – 17.05.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Crișul Alb, Jiu, bazinele superioare ale Mureșului, Arieșului, Timișului, bazinul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului) și bazinul mijlociu al Oltului, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane înalte și propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE s-au produs pe unele râuri din bazinele superioare ale Jiului și Lotrului, datorită precipitațiilor, mai importante cantitativ, căzute în interval și propagării.
Se sitează peste COTA DE ATENȚIE, râul Lotru la stația hidrometrică Obârșia Lotrului (135+2) – jud. VL.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Caraş, Cerna, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia şi pe unii afluenți ai Jiului, Trotuşului, Argeşului superior şi Oltului inferior.
Este în vigoare Atenționarea Hidrologică nr. 46 din 16.05.2023.