Caracterizarea stării râurilor în intervalul 15.02.2023 ora 07.00 – 16.02.2023 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb, cursul inferior al Mureșului și cursul superior al Oltului (sectorul Podu Oltului – Hoghiz), unde au fost în creștere ușoară ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării.
Creşteri izolate s-au mai înregistrat şi pe alte râuri din zonele de deal ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Bârzava, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului, Ialomiței, Bistriței, bazinul superior al Argeșului, cursurile superioare ale Sucevei şi Trotuşului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, curgeri de sloiuri, pod de gheață) prezente pe majoritatea râurilor din nordul, centrul şi estul ţării au fost în diminuare și restrângere.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râurile la stațiile hidrometrice: Someșul Mare – Nepos, Bistrița – Mița, Lăpuș – Răzoare, Mureș pe sectorul Suseni – Gălăoaia, Toplița – Toplița, Bistrița – Dorna Giumalău şi Dorna Arini, Cârlibaba – Cârlibaba, Dorna – Dorna Candreni şi Neagra – Gura Negrii.
Curg sloiuri pe râurile la stațiile hidormetrice: Buzău – Racovița și Prut – Oancea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.