Caracterizarea stării râurilor în intervalul 10.03.2023 ora 07.00 – 11.03.2023 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datorită efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Suceava, bazinele superioare ale Mureșului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului și afluenții Oltului inferior, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Mureșului, cursurile inferioare ale Crasnei, Moldovei și Bistriței și cursurile superioare ale Siretului și Prutului, creșterile s-au datorat numai propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, bazinele superioare și mijlocii ale Moldovei, Bistriței, Oltului, Târnavelor, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței, Buzăului, pe afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea, debitele au fost în general staționare, iar pe celelalte au fost în scădere.
Datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și pe fondul unor debite mari, s-au produs depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri din sud – vestul țării, iar pe râul Crasna datorită tranzitării viiturilor anterioare.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Rm. Sărat, Putna, Prut, bazinul superior al Timișului, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Trotușului, Moldovei, bazinul inferior al Bistriței și râurile din Dobrogea, unde se situează între 30-80% din normalele lunare şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Tazlău, Bârlad și Jijia.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Crasna- Domănești (400+55)-jud.SM și Berveni (490+5)-jud.SM (sector îndiguit), Crișul Alb – Vața de Jos (350+5)-jud. HD, Bega Veche – Pischia (100+13)-jud.TM, Saşa – Poieni (50)-jud.TM, Bistra – Obreja (85+2) – jud. CS și Rusca – Voislova (150+8)-jud. CS.
A fost în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ Nr. 24 din 10.03.2023.