Caracterizarea stării râurilor în intervalul 08.01.2024 ora 07.00 – 09.01.2024 ora 07.00

Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazine hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș şi Ialomița.
Pe râurile din Dobrogea şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului debitele au fost staționare, iar pe celelalte au fost, în general în scădere.
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, bazinele superioare ale Jiului și Oltului, bazinul superior și mijlociu al Bistriței, pe cursurile superioare ale Lotrului, Trotușului, Moldovei și Prutului. Pe celelalte râuri debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din normalele lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, Tazlău, afluenții din bazinul inferior al Jiului, unii afluenţi din bazinul inferior al Oltului, unii afluenţi din bazinul superior al Argeșului și pe unele râuri din Dobrogea.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi) existente pe râurile din zonele de deal și munte din centrul şi estul țării au fost în extindere și intensificare.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râurile la stațiile hidrometrice: Moldova Fundu Moldovei şi Tupilați, Bistrița pe sectorul Cârlibaba Frumosu şi la Frunzeni, Cârlibaba Cârlibaba, Dorna Dorna Cândreni, Iapa Luminiş, Trotuş Vrânceni şi Vaslui Codăeşti.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.