Caracterizarea stării râurilor în intervalul 01.06.2023 ora 07.00 – 02.06.2023 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Crișul Negru, Bega, Timiș, Târnave, bazinele superioare ale Oltului, Dâmboviței și Trotușului, iar pe cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Repede, Crișului Alb, Mureșului și pe cursurile inferioare ale Someșului și Jiului, creșterile s-au datorat numai propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Crasna, Barcău, Suceava, Moldova, Bistrița, Bârlad, bazinul superior al Mureșului, bazinul mijlociu și inferior al Trotușului, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte au fost, în general, în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite, cu depășiri ale COTELOR DE APĂRARE, s-au înregistrat şi pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Crișana, Transilvania şi Banat, datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Jiu și în bazinele superioare ale râurilor: Crișul Negru, Cibin, Lotru, și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Suceava, Rm. Sărat, Buzău, Bârlad, bazinul superior al râului Vedea, bazinele inferioare ale Moldovei, Bistriței, pe cursul superior al Siretului și pe unii afluenți ai Oltului şi Prutului.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Bega Veche – Pischia (100+34)-jud. TM şi Sasa – Poieni (50+5)–jud. TM.
În interval au fost emise trei AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 56 din 01.06.2023, până la ora 24:00.