Prognoza hidrologica pentru rauri în intervalul 12.07.2020 ora 07.00 – 13.07.2020 ora 07.00

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele Vișeu, Iza, Caraș, Nera Cerna, afluenții mici din bazinele superioare ale Someșului Mare, Mureșului, Târnavelor, Oltului (amonte Sebeș Olt), Argeșului, Dâmboviței, Ialomiței, Buzăului, Sucevei, Moldovei, afluenții mici al Siretului mijlociu și inferior, râurile mici din bazinele hidrografice  Bistrița, Trotuș, Putna, Rm. Sărat vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și cursul inferior al Mureşului şi Prutul, pe sectorul Stânca aval – Ungheni și sectorul Drânceni – Șivița unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite,  pe unele râuri din zonele de deal și munte din centrul, estul și nord – vestul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, de scurtă durată cu caracter torențial prognozate.
Se vor menţine peste COTELE DE APĂRARE râul Prut, pe sectorul Drânceni – Oancea, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară, după cum urmează :
– COTELE DE PERICOL: Prut – Fălciu (600) – jud.GL şi Prut – Oancea (600+52)-jud.GL
 – COTELE DE INUNDAȚIE: Prut – Şiviţa (435+13) jud. GL
 – COTA DE ATENTIE: Prut – Drânceni (560+50) jud. VS
In interval se va depăși COTA DE ATENȚIE pe râul Prut la s.h. Ungheni (460+10), în data de 12.07.2020 ora 24.00, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară.
Intră în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 37 din 12.07.2020.