Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.12.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.12.2020 ora 07.00 – 11.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide căzute în interval, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut, și pe cele din Dobrogea. 
Pe celelalte râuri, debitele au fost în general staţionare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente în bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someș, bazinele superioare ale Mureșului, Oltului, Sucevei, Moldovei, Trotuşului şi în bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei au fost în diminuare, restrângere și eliminare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unele râuri din bazinul Jiu, Prahova, bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței si pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) în bazinele hidrografice: Vaser, Iza, Mara, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crişuri, Tazlău, Rm. Sărat, Milcov, Bârlad și pe afluenţii Prutului.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Orlea la stația hidrometrică Celei (180+8) – jud. GJ.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 63 din 10.12.2020.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10.12 – 11.12.2020 a fost în creştere, având valoarea de 3800 m3/s,  sub  media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Oltenița și în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.12.2020 ora 07.00 – 12.12.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, celor în curs, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut, afluenții Oltului inferior  şi pe cele din Dobrogea.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi în general staţionare.
Ca urmare a precipitaţiilor în curs, celor prognozate, însemnate cantitativ, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri mici din Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.
Rămâne în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 63 din 10.12.2020.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3900 m3/s).
În aval  Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.