Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
14.05.2021 ora 07.00 – 15.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană inaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, cursul superior al Prutului, cursul mijlociu și inferior al Jiului și cursul mijlociu al Bistriței și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă s-au mai înregistrat și în bazinele superioare ale Jiului, Gilortului și pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și inferior.
Se situează peste:
COTA DE INUNDAȚIE râul Crasna la stația hidrometrică Domănești  (500+12)-jud.SM (sector îndiguit);
COTA DE ATENȚIE râul Crasna la stația hidrometrică Berveni (490+9)-jud.SM (sector îndiguit).
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Fântâna Galbenă la stația hidrometrică Stâna de Vale (50+2)-jud.BH.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Gilort, Prahova, bazinele superioare ale Crișului Repede, Crișului Negru, Mureșului, Arieșului, Târnavei Mari, Jiului, Ialomiţei, Bistriței, pe unii afluenți ai Oltului inferior și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Moravița, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad și pe unii afluenți ai Prutului.
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 35 din 14.05.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14.05.2021 – 15.05.2021 a fost în creștere, având valoarea de 6200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
15.05.2021 ora 07.00 – 16.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană inaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Târnavelor, bazinele superioare ale Vedei și Argeșului, cursurile inferioare ale Vișeului, Izei, afluenții Oltului inferior și cursul superior al Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri din vestul și nordul țării, ca urmare a precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă.
Se va situa peste COTELE DE INUNDAȚIE râul Crasna la stațiile hidrometrice: Domănești  (500+45)-jud.SM și Berveni (590)-jud.SM (sectoare îndiguite) ca urmare a propagării viiturii create anterior.  
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 35 din 14.05.2021 până la ora 24:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (6300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere la Gruia și pe sectorul Bechet –  Tulcea şi în scădere la Calafat.