Prognoza hidrologică pentru râuri în intervalul 28.06.2023 ora 07.00 – 29.06.2023 ora 07.00

Debitele vor fi în creștere, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș, Târnave, bazinele superioare ale Crișului Alb, Oltului, Argeșului, bazinul superior și mijlociu al Ialomiței, cursurile mijlocii și inferioare ale Vișeului, Izei, Bistriței, Moldovei și Sucevei.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Jiu, Vedea, Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Oltului, Argeșului, Prutului, bazinul inferior al Ialomiței și pe râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creşteri importante de niveluri și debite, pe unele râuri din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din Crișana, Transilvania, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, cu atingerea sau depăşirea COTELOR DE APăRARE, datorită precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, cu caracter torențial şi mai însemnate cantitativ.
Ca urmare a propagării viiturii formate anterior, se va menține peste COTA DE ATENȚIE, în scădere, cursul inferior al râului Moravița (sector îndiguit).
Intră în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 80 din 28.06.2023, începând cu ora 11:00.

Legenda: H = nivel, Q = debit, +ΔH = cu cât este depăşită faza I, a II-a sau a III-a de apărare,
G = gheaţă la maluri, P = pod de gheaţă, S = sloiuri, N = năboi, B = blocaj de gheţuri.