Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
27.11.2018 ora 07.00 – 28.11.2018 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor în curs, celor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Desnățui, Vedea, Siret, Prut, pe afluenții din bazinele inferioare ale Jiului, Oltului și Argeșului, pe cele din Dobrogea si numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului și cursurile inferioare ale Lăpușului, Crasnei, Barcăului și Crișurilor.
Pe celelalte râuri debitele au fost în general staționare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursurile superiore ale raurilor Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău,Someșul Mic, bazinele superioare ale Crișurilor, Mureșului, pe Moldova, cursul superior și mijlociu al Trotușului, cursul mijlociu şi inferior al Siretului și pe cele din Dobrogea şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Moravița, în bazinul râului Lotru, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinul hidrografic Mureș (Comlod, Secaș, Râul Mare) și pe unii afluenți ai Argeșului superior (Arefu, Vâlsan, Râul Doamnei).
Formaţiunile de gheaţă existente pe unele râuri mici din centrul şi nordul Moldovei s-au menţinut fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27.11 – 28.11.2018 a fost staţionar, având valoarea de 2500 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Corabia, staționare pe sectorul Tr. Măgurele – Călărași și în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
28.11.2018 ora 07.00 – 29.11.2018 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din sud-vestul și sudul țării unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor lichide în curs, celor prognozate și propagării.
Formaţiunile de gheaţă existente (gheată la maluri, năboi) vor fi în extindere şi intensificare şi vor apărea şi pe unele râuri din zonele de munte din centrul și nordul ţării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu, staţionare pe sectorul Olteniţa – Călăraşi și în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.