AVERTIZARE HIDROLOGICĂ NR. 130 DIN 15.12.2023

Cod PT-01-INH/A

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ NR. 130 DIN 15.12.2023

Sursa: Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Bucuresti

Ziua/luna/anul: 15.12.2023

Ora: 11:00

Numărul mesajului: 130

Către:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Someş-Tisa, Crişuri.

FENOMENELE VIZATE:

Creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagӑrii viiturilor din amonte pe râurile din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:

Tur, Crasna, Barcău, Crişul Negru.

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 15.12.2023 ora 12:00 – 16.12.2023 ora 24:00

          Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Avertizarea Hidrologică nr. 129 din 14.12.2023, după cum urmează:

COD GALBEN

         În intervalul 15.12.2023 ora 12:00 – 16.12.2023 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – sector aval Ac. Cӑlineşti Oaş (judeţul Satu Mare), Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Barcău – sector aval S.H. Balc (judeţul Bihor), Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod, Holod – curs inferior (judeţele: Bihor şi Arad).

COD PORTOCALIU

         În intervalul 15.12.2023 ora 12:00 – 16.12.2023 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – sector aval Ac. Cӑlineşti Oaş (sector îndiguit – judeţul Satu Mare), Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare).

 

         Se ridică începând cu data de 15.12.2023 ora 12:00 Avertizarea Hidrologică din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

          Harta cu codurile se anexează.

         Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

          În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

       Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”.

Departament emitent: C.N.P.H.

Intocmit:

Lavinia FRIMESCU

Aprobat,

Director C.N.P.H.

dr. Marius MĂTREAŢĂ

COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

COD ROŞU: Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele. În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.