Ne implicăm activ în prognozarea şi gestionarea secetei hidrologice!

Gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele hidrologice extreme este o activitate de interes naţional, având în vedere frecvenţa de producere şi dimensiunea efectelor acestor tipuri de risc.

În caz de secetă hidrologică, atunci când debitele de apă nu pot fi asigurate tuturor utilizatorilor autorizaţi, se aplică restricţii temporare de folosire a resurselor de apă pe baza planurilor de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare.

Măsurile stabilite în planurile de restricţii sunt obligatorii pentru toţi utilizatorii de apă.

Printre responsabilitățile principale ale Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în acest context, se numără:
– elaborarea planurilor de restricţii care cuprind raţionalizarea şi folosirea apei în perioadele deficitare;
– asigurarea exploatării coordonate pe bazin hidrografic a lacurilor de acumulare pentru folosirea apei în cazul secetei hidrologice;
– monitorizarea regulamentelor de exploatare a barajelor şi lacurilor de acumulare, indiferent de deţinător, în vederea respectării prevederilor privind modul de exploatare a acestora în astfel de perioade.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor asigură elaborarea informaţiilor, prognozelor şi avertizărilor referitoare la seceta hidrologică.

Aceste sunt transmise către Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţiei Naţionale „Apele Române”, la Centrele operative ale Administraţiilor Bazinale de Apă, precum şi la alţi factori interesaţi.

O informare corectă poate schimba perspectiva!

Share this post