Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.08.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.08.2020 ora 07.00 – 31.08.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, Jijia, Sitna, Bahlui, cursul mijlociu al Prutului și râurile din Dobrogea și în scădere ușoară pe celelalte râuri. Pe cursul mijlociu și inferior al Timișului debitele au fost în creștere datorată propagării.
Debitele se situează în general la valori mai mici de 30% din mediile multianuale lunare, ușor mai mari (în jurul și peste normalele lunare) cuprinse între 30-90%, pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crișul Alb, Crișul Negru, Bega, Nera, Cerna, Neajlov, Prahova, Trotuș, Prut, bazinul superior al Bistriței, cursurile râurilor Mureș și Argeș, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului, Oltului și Siretului și pe unele râuri din Dobrogea, și mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Someșul Mic, Bârzava, Cibin, cursul superior al Timișului, cursul mijlociu și inferior al Jiului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30.08 – 31.08.2020 a fost în  scădere,  având   valoarea   de  3700  m3/s,  sub  media  multianuală a lunii august (4300 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.08.2020 ora 07.00 – 01.09.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele  vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Trotuș, Putna, Rm.Sărat și Buzău, cursurile Mureșului și Siretului, cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei și Bistriței unde vor fi în ușoară scădere. În bazinele hidrografice ale râurilor Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei și Bistriței debitele vor fi în creștere ușoară datorită precipitațiilor prognozate.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE,  pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din vestul şi nord-vestul ţării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ, prognozate.
 Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.