Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 30.07.2023 ora 07.00 – 31.07.2023 ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Arieș, Târnave, Bega, Timiș, Cerna, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceva, bazinele superioare ale Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Crișului Negru, Mureșului, bazinul superior și mijlociu al Crișului Alb, bazinul mijlociu al Oltului și cursul mijlociu și inferior al Siretului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, Jijia, Bahlui, bazinul superior și inferior al Oltului și cursul superior al Siretului, debitele au fost relativ staționare și în scădere pe celelalte râuri din țară.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, cu creşteri de debite şi niveluri s-au înregistrat și pe alte râuri mici din zonele de deal și munte din Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval, sub formă de aversă, izolat însemnate cantitativ și cu caracter torențial.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90 %, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: pe cursul superior ale Vișeului, cursul mijlociu al Siretului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Arieș, Moravița, Vedea, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bârlad, Jijia, Bahlui, pe râurile din Dobrogea, pe unii afluenți din bazinul inferior al Jiului, bazinul superior și mijlociu al Oltului și bazinul Argeșului.
În interval s-au emis patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 100 din 30.07.2023.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 30.07 – 31.07.2023 a fost în creștere, având valoarea de 3600 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița – Tulcea.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 31.07.2023 ora 07.00 – 01.08.2023 ora 07.00
RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinul hidrografic: Vedea, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare și cursul Prutului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, din Transilvania, Moldova și nordul Munteniei, ca urmare a precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, prognozate.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 100 din 30.07.2023, până la ora 24:00.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (3800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Călărași, staționare la Cernavodă și în scădere pe sectorul Hârșova – Tulcea.