Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.03.2019 ora 07.00 – 26.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat, Putna, cursul Mureşului, cursurile superioare ale Jiului și Oltului, unde au fost în scădere şi râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Lăpuş şi cursurile superioare ale râurilor: Moldova, Bistriţa şi Prut, unde au fost în creştere datorită efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă, precipitaţiilor slabe cantitativ înregistrate și propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuş,  Mureş, Cibin, Prahova, Suceava, Moldova, Bistrița și Buzău, în bazinele superioare ale Jiului, Oltului, Trotușului, Putnei şi pe tot cursul Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Vedea,  Bârlad și pe afluenții Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25–26.03.2019 a fost în scădere, având valoarea de 6600 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Vadu Oii și în creștere pe sectoarele Calafat – Tr. Măgurele și Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul26.03.2019 ora 07.00 – 27.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Mureș, bazinele superioare ale Moldovei și Bistriței și bazinele mijlocii și inferioare ale Buzăului și Ialomiței, unde vor fi în scădere. Pe cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Moldovei, Bistriței și pe cursul superior al Prutului, debitele vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri mici din centrul, sudul și estul țării și din zonele de munte datorită precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Giurgiu – Brăila şi relativ staționare pe sectoarele Corabia – Zimnicea și Galați – Tulcea.