Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în data de 25.07.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 24.07.2023 ora 07.00 – 25.07.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare unde au fost în ușoară creștere datorită precipitațiilor și cursurile mijlocii şi inferioare ale Buzăului, Rm. Sărat, Putnei şi Trotuşului unde au fost în creştere prin propagare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, pe afluenţii Prutului și pe râurile din Dobrogea debitele au fost relativ staţionare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90 %, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râul Bârzava și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Crasna, Barcău, Vedea, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi ai Sucevei, Moldovei, Bistriței și pe râurile din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 24.07 – 25.07.2023 a fost staționar, având valoarea de 3100 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porțile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Giurgiu și Brăila – Tulcea, în creștere ușoară pe sectorul Oltenița – Cernavodă și staționare pe sectorul Hârșova – Vadu Oii.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 25.07.2023 ora 07.00 – 26.07.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării și râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, pe afluenţii Prutului și pe râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri pe unele râuri din nord – vestul și nordul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (3200 m3/s).
În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi staționare la Gruia, la Călărași și pe sectorul Brăila – Tulcea, în scădere pe sectorul Calafat – Oltenița și în ușoară creștere pe sectorul Cernavodă – Vadu Oii.