Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 24.03.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
23.03.2021 ora 07.00 – 24.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Someș, Crasna, Barcău, Someșul Mic, Crișuri, Mureș, Arieș, Bistrița și Moldova, unde au fost relativ staționare. 
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat pe unele râuri mici din sudul țării.
Formaţiunile de gheaţă (gheață la maluri) prezente izolat pe unele râuri mici din zonele montane din vestul și nordul țării au fost în uşoară extindere şi intensificare.
S-a intensificat curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri mici din zonele de munte din jumătatea de nord a țării.
Debitele se situează la valori în jurul şi peste mediile lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș (cu excepția Someșului Mic), Crişul Repede, Crişul Negru, Arieș, Nera, Cerna, Jiu, Bistrița, Moldova, Suceava, Jijia, bazinele mijlocii și inferioare ale Buzăului, Putnei, Trotușului, bazinele superioare ale Mureșului și Argeșului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Rm. Sărat și Bârlad.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Crasna – Domănești (400+71)-jud. SM și Crasna – Berveni (490+24)-jud.SM (sectoare îndiguite).
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 29 din 23.03.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23.03.2021 – 24.03.2021 a fost în creștere, având valoarea de 6200 m3/s, sub media  multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Corabia și Oltenița – Tulcea și în scădere pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
24.03.2021 ora 07.00 – 25.03.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Vedea, Bârlad, cele din Dobrogea, afluenții Prutului, bazinele superioare ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Someșul Mic, Crișuri, Mureș, Arieș, Bistrița și Moldova, afluenții Jiului inferior, Oltului inferior și Argeșului inferior, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă pe unele râuri mici din sudul țării.
Formaţiunile de gheaţă (gheață la maluri) prezente izolat pe unele râuri mici din zonele montane din vestul și nordul țării vor fi în uşoară extindere şi intensificare.
Se va intensifica curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri mici din zonele de munte din nordul și estul țării.
Se vor situa peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Crasna – Domănești (400+67)-jud. SM și Crasna – Berveni (490+18)-jud.SM (sectoare îndiguite).
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 29 din 23.03.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea.