Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 23.06.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 22.06.2023 ora 07.00 – 23.06.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, bazinul superior al Mureșului și bazinul superior și mijlociu al Oltului, iar pe cursul mijlociu și inferior al Prutului, creșterile s-au datorat numai propagării.
Pe râurile din bazinle hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, pe afluenții Prutului, cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte râuri au fost în general în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE, s-au înregistrat pe râurile mici din centrul țării, datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crișul Repede, Crișul Alb, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, pe cursul mijlociu și inferior al Mureșului și pe unii afluenți din bazinul inferior ai acestuia, pe afluenții Oltului inferior, pe cursul superior și mijlociu al Bistriței (afluent al Siretului) și pe cursurile superioare ale Moldovei, Sucevei și Prutului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, Jijia și bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE, (în scădere) râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+25)-jud. TM.
În interval s-a situat peste COTA DE INUNDAȚIE râul Domald la stația hidrometrică Zagăr (200+28)-jud. MS.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 74 din 22.06.2023, până la ora 24:00.
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și nouă ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 22.06 – 23.06.2023 a fost în scădere, având valoarea de 7500 m3/s, peste media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița şi în creștere pe sectorul Călărași – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 23.06.2023 ora 07.00 – 24.06.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Mureș, bazinele superioare și mijlocii ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor și Oltului, iar pe cursul inferior al Prutului creşterile se vor datora numai propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, pe afluenții Prutului, cele din Dobrogea, debitele vor fi staționare, iar pe celelalte râuri vor fi în general în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creşteri importante de niveluri și debite, pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, iar în vestul, centrul și nord – vestul țării este posibil să se atingă și depășească COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri mici, datorită precipitațiilor sub formă de averse torențiale, mai însemnate cantitativ prognozate.
Se va mai situa peste COTA DE ATENȚIE, (în scădere), râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+10)-jud. TM.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (7000 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Olteniţa, relativ staţionare pe sectorul Călăraşi – Cernavodă și în creștere pe sectorul Hârşova – Tulcea.