Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.09.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
18.09.2021 ora 07.00 – 19.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, cursul mijlociu și inferior al Mureșului și cursurile inferioare ale Buzăului, Bistriței, Moldovei, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, bazinul superior al Mureșului, bazinele superioare și mijlocii ale Oltului, Bistriței și cursurile superioare ale Jiului, Buzăului, Moldovei, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bistrița bazinul superior al Mureșului, Argeșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, cursurile râurilor Sabar, Dâmbovița, Ialomița, cursul superior al Buzăului  și pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Tazlău, Bârlad, pe afluenții Prutului.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 97 din 16.09.2021, până la ora 16:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18.09.2021 – 19.09.2021 a fost în scădere, având  valoarea  de 2600 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
19.09.2021 ora 07.00 – 20.09.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor slabe prognozate și propagării și râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, bazinele superioare și mijlocii ale Mureșului și Oltului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri, izolate, de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, mai ales în regiunile sud-vestice ale țării, ca urmare a precipitațiilor slabe prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (2600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi staționare la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.