Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 18.07.2021 ora 07.00 – 19.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș și cursul Someșului aval Dej, unde au fost  în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Vișeu, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, bazinul superior al Bistriței (afluent al Siretului) și unele râuri din bazinul mijlociu al Oltului s-au produs ușoare creșteri datorită precipitațiilor sub formă de aversă căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri semnificative de niveluri cu efecte, izolate, de inundații locale s-au produs pe unele râuri mici din nord – vestul, centrul și sud – vestul țării datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mic, Crişul Repede, Arieş, Cibin, Moldova, Bistrița, pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Nera, Bârlad, Jijia și pe unii afluenți ai Crișului Negru (Holod, Teuz).
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ şi patru ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr 76 din 18.07.2021.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18.07.2021 – 19.07.2021 a fost în creştere, având valoarea de 4200 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.07.2021 ora 07.00 – 20.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Iza, Vișeu, Târnave, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinele superioare ale Mureșului și Jiului, bazinele hidrografice ale afluenților de dreapta ai Siretului și în general staționare pe celelalte râuri. 
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundații locale și depășirea COTELOR DE APĂRARE  pe unele râurile mici, din Maramureș, Transilvania și jumătatea de vest a Moldovei, datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, prognozate.
Rămâne în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr 76 din 18.07.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Corabia, staţionare la Tr.Măgurele şi în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.