Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.07.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinele superioare ale Sucevei, Moldovei și Bistriței, datorită precipitațiilor înregistrate și propagării și doar prin propagare pe cursul superior al Prutului. Pe celelalte râuri, debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele: Siret (exceptând Trotușul), bazinul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri din zonele de deal și munte din nordul, centrul, vestul, sud-vestul țării și pe cele din Dobrogea, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat cu caracter torențial și mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Bârzava, Jiu, Vedea, Ialomița, Tazlău, Sitna, cursul Prutului, bazinele inferioare ale Oltului și Argeșului, cursul mijlociu și inferior al Siretului și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) râurile din bazinul hidrografic Bârlad și cursul superior al Crasnei.   
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și zece ATENŢIONǍRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18 – 19.07.2018 a fost în scădere, având valoarea de 4200 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.07.2018 – 20.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinele superioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei și Trotușului, bazinele superioare și mijlocii ale Oltului, Sucevei, Moldovei, Bistriței și pe râurile din Dobrogea, datorită precipitațiilor prognozate și propagării, doar prin propagare pe cursul superior al Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal și munte din nordul, centrul, vestul și sud-vestul țării, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, izolat cu caracter torențial și mai însemnate cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.