Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.01.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.01.2019 ora 07.00 – 18.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, bazinele mijlocii și inferioare ale Crişurilor şi bazinele inferioare ale Someșului și Mureșului, unde au fost în creștere ca efect combinat al precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și diminuării formațiunilor de gheață și cursul superior al Prutului, unde au fost în uşoară scădere.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din sudul și estul țării. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, cursurile superioare Trotușului și Prutului și unele râuri din Dobrogea şi sub 30% din mediile multianuale pe cursul mijlociu al Crasnei şi izolat, pe unii afluenți ai Argeșului superior și ai Bârladului.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și pod de gheaţă) existente în majoritatea bazinelor hidrografice (cu excepția bazinelor hidrografice Barcău, Crișul Negru și Crișul Alb) s-au menținut fără modificări importante, cu excepția râurile din nordul și vestul țării, unde au fost în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17.01 – 18.01.2019 a fost staţionar, având valoarea de 3700 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost  în creștere pe sectoarele  Gruia – Calafat şi Zimnicea – Cernavodă, relativ staţionare pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Hârşova – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 18.01.2019 ora 07.00 – 19.01.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, cursurile inferioare ale Vișeului, Izei, Turului, Lăpușului, Someșului şi bazinul inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere ca efect combinat al precipitațiilor slabe prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și diminuării formațiunilor de gheață şi cursul superior al Prutului, unde vor fi în uşoară scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri și debite și pe unele râuri mici din sudul țării, ca urmare a precipitaţiilor slabe prognozate şi cedarii apei din stratul de zăpadă. 
Formațiunile de gheață existente în majoritatea bazinelor hidrografice se vor menține fără modificări importante, exceptând râurile din vestul și sudul țării, unde vor fi în diminuare, restrângere și eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere ușoară (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Brăila, relativ staţionare la Galați şi în scădere pe sectorul Isaccea – Tulcea.