Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în data de 14.09.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 13.09.2023 ora 07.00 – 14.09.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul superior al Prutului, unde au fost în ușoară scădere.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele montane, în special din Carpații Orientali.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad, Tazlău, Jijia, pe unele râuri mici din bazinul inferior al Jiului, pe unii afluenţi din bazinul inferior al Oltului, din bazinul superior al Argeșului și pe râurile din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 13 – 14.09.2023 a fost în scădere, având valoarea de 3300 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii, staționare pe sectorul Brăila – Galați și în creștere pe sectorul Isaccea – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 14.09.2023 ora 07.00 – 15.09.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Turului, Someșului, Lăpușului, Someșului Mic, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Bistriței, Moldovei și Sucevei, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării și cursul superior al Prutului, unde vor fi în ușoară scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale creșteri de niveluri și debite și pe unele râuri mici din zonele montane, în special din Carpații Orientali, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (3200 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.