Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
13.07.2021 ora 07.00 – 14.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someșul Mic, Arieș, Crișul Negru, Crișul Alb, Bega, bazinele superioare al Mureșului și Târnavelor, bazinele inferioare ale Vișeului, Izei, Mureșului, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, bazinul superior și mijlociu al Timișului și cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere și cursul mijlociu al Mureșului, cursurile inferioare ale Târnavelor, Timișului și Bârzavei, unde au fost în creștere prin propagare.
Creşteri izolate de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din Dobrogea și din bazinul superior al Buzăului, ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mare, Someșul Mic, Prahova, bazinele superioare ale Târnavei Mici, Bistriței, Putnei, unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Timiș, Moravița, Nera, unii afluenți ai Crișului Negru (Holod, Teuz).
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13.07.2021 – 14.07.2021 a fost în scădere, având valoarea de 3800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea și Călărași – Tulcea și staționare pe sectorul Giurgiu – Oltenița.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
14.07.2021 ora 07.00 – 15.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri, Bega, Timiș și bazinul superior și mijlociu al Mureșului, unde vor fi în scădere ușoară și cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zona montană, ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă și cu caracter torenţial.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere ușoară pe sectorul Gruia – Calafat, în scădere pe sectoarele Bechet – Oltenița și Brăila – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Călărași – Vadu Oii.