Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.07.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.07.2019
ora 07.00 – 14.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Motru, bazinele superioare ale Jiului, Argeșului și Ialomiței și numai prin propagare pe cursul inferior al Ialomiței.
Pe râurile din bazinele Gilort, Vedea, Siret, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței, bazinul inferior al Jiului, pe afluenții Prutului, afluenții Oltului inferior și pe cele din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare, iar pe celelalte râuri au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul Prutului, cursul inferior al Argeșului şi pe afluenţii Prahovei şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat,  Bârlad, afluenții Prutului şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Niraj, Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Domald, Secaș, Sebeş, Râul Mare).
În interval au fost emise două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13.07 – 14.07.2019 a fost staționar, având valoarea de 3900 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Tulcea și staționare pe sectorul Calafat – Bechet. 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.07.2019
ora 07.00 – 15.07.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, afluenții Prutului și cele din Dobrogea unde vor fi în general staționare.
Ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de averse torențiale prognozate şi propagării sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri pe unele râuri mici aferente zonelor de deal și munte, cu precădere din jumătatea de vest a țării.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Tr.Măgurele – Tulcea şi relativ staționare pe sectorul Bechet – Corabia.