Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.03.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
12.03.2020 ora 07.00 – 13.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Turului, Lăpușului și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Buzău, Rm. Sărat, Trotuș, Moldova, Suceava, Bârlad, cele din Dobrogea, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții acestuia, cursurile inferioare ale Târnavelor și cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde au fost relativ staționare.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele montane.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței au fost în restrângere și diminuare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș (exceptând Someșul Mic), Crișul Repede, Crișul Negru, Mureș (exceptând cursurile inferioare ale Târnavelor), Bârzava, Caraș, Nera, Motru, Gilort, Buzău, Bistrița, pe unii afluenţi al Oltului inferior (Topolog, Luncavăţ), în bazinele superioare ale Prahovei, Moldovei și Sucevei, pe cursul inferior al Timișului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe unii afluenți ai Jiului inferior (Coșuștea, Amaradia, Raznic), ai Oltului mijlociu şi inferior (Pârâul Nou, Hârtibaciu, Cungrișoara, Beica).
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.03.2020 – 13.03.2020 a fost  în scădere,  având  valoarea  de  7300  m3/s, peste media  multianuală a  lunii  martie  (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.
   
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
13.03.2020 ora 07.00 – 14.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinul hidrografic Vișeu, bazinele superioare ale Izei, Tururlui, Someșului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Crișului Negru, Someșului Mic, Arieșului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, bazinele inferioare ale Begăi, Timișului, Bârzavei, Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Repede și Crișului Negru, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri mici din Maramureș, ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor mai importante cantitativ prevăzute sub formă de aversă și cedării apei din stratul de zăpadă.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă se mai pot înregistra și pe unele râuri din zonele montane.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet şi în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.