Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 13.02.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 12.02.2023 ora 07.00 – 13.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Vedea, Siret, Prut și pe cele din Dobrogea, unde au fost staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-80% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Bârzava, Lotru, Prahova, bazinele superioare ale Someșului Mic, Arieșului, Ialomiței, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului, Bistriței, bazinul inferior al Argeșului și cursurile superioare ale Trotușului, Moldovei, Sucevei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad și Jijia.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) existente pe majoritatea râurilor, cu excepția celor din zonele de câmpie din vestul și sudul țării unde s-au menținut fără modificări importante, au fost în extindere și intensificare, predominând podurile de gheață pe râurile din Moldova și bazinul superior al Oltului, iar pe râurile din bazinul superior al Bistriței (afluent al Siretului) și bazinul superior al Mureșului au predominat curgerile de năboi.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice au fost situate sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 12.02.2023 – 13.02.2023 a fost în scădere, având valoarea de 6300 m3/s, peste media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 13.02.2023 ora 07.00 – 14.02.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Vedea, Siret, Prut și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Sunt posibile creșteri ușoare de niveluri și debite ca urmare a evoluției formațiunilor de gheață și cedării diurne a apei din stratul de zăpadă pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Someșului, Bistriței, Trotușului și bazinele superioare ale Crișurilor, Mureșului și Prutului.
Formațiunile de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) existente pe majoritatea râurilor, cu excepția celor din zonele de câmpie din vestul şi sudul țării, vor fi în intensificare și ușoară extindere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.