Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.02.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Trotuș, Bârlad, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Crasnei, Barcăului și Crișurilor, cursul inferior al Mureșului și râurile din Dobrogea, unde au fost în scădere ușoară. Pe cursul superior al Prutului debitele au fost în creștere prin propagare.
Se situează peste COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice Crasna-Domăneşti (400+55)-jud. SM şi Berveni (490+28)-jud.SM.
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării s-au menținut fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Mureș (exceptând Arieșul), Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Ialomița (exceptând Prahova), Prut, Bârlad, bazinele inferioare ale Izei și Oltului, unde au valori cuprinse între 30-90% din acestea.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.02.2018 – 13.02.2018 a fost staționar, având  valoarea de  7600 m3/s,  peste  media  multianuală  a  lunii  februarie  (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Corabia – Călărași și în creștere pe sectoarele Calafat – Bechet și Cernavodă – Tulcea.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.02.2018 – 14.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Crișurilor și Jiului, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din jumătatea de sud a țării datorită precipitațiilor prognozate.
Se vor mai situa peste COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice Crasna-Domăneşti (400+25)-jud. SM şi Berveni (490+8)-jud.SM.
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării se vor menține fără modificări importante.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Zimnicea – Vadu Oii şi în creștere pe sectoarele Bechet – Tr.Măgurele şi Brăila – Tulcea.