Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 11.12.2023 ora 07.00 – 12.12.2023 ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureș, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Crișul Repede, Mureș, Bârzava, pe cursurile superioare ale Bistriței, Trotuşului și Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Moravița, Bârlad, Jijia, Tazlău și pe unii afluenți din bazinul Buzăului și din bazinele inferioare ale Jiului şi Oltului.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață), prezente în bazinele râurilor Suceava, Moldova, Bistrița, Jijia, în bazinele superioare ale Ialomiței și Trotuşului, pe cursul mijlociu al Prutului și pe unii afluenți ai Buzăului și Bârladului au fost în uşoară extindere şi intensificare.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râul Bistrița pe sectorul Dorna Giumalău – Dorna Arini şi pe râul Dorna la stația hidrometrică Dorna Cândreni.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 11.12.2023 – 12.12.2023 a fost în scădere, având valoarea de 7900 m3/s, peste media multianuală a lunii decembrie 5200 m3/s.
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și relativ staționare pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 12.12.2023 ora 07.00 – 13.12.2023 ora 07.00
RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someș, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Mureș, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, unde vor fi în scădere și râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crișul Alb, Crișul Negru unde vor fi în ușoară creștere datorată precipitațiilor prognozate.
Sunt posibile creșteri ușoare de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele de deal și de munte, mai ales pe cele din vestul și nordul țării, ca urmare a precipitațiilor lichide prognozate și a cedării apei din stratul de zăpadă.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) existente, vor fi în uşoară diminuare şi restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (7700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în uşoară scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi relativ staționare pe sectorul Hârşova – Tulcea.