Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.01.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul  11.01.2021 ora 07.00 – 12.01.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinul Vedea, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței și cele din Dobrogea unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval și propagării, iar pe cele din bazinele Bârladului și Prutului au fost staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri s-au produs, pe unele râuri mici din jumătatea de sud a Dobrogei, datorită precipitațiilor lichide, mai însemnate cantitativ, căzute în interval.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) existente în bazinele superioare ale Someşului Mic, Arieşului și Moldovei, bazinele superioare și mijlocii ale Oltului și Bistriței,  au fost în ușoară extindere și intensificare.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe cursurile superioare ale Mureșului și Bistriței (afluent al Siretului), precum și pe unii afluenți din bazinul superior ai acesteia.
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Târnave, Bega Veche, Bârlad, Jijia, unde sunt cuprinse între 30-60% din normalele lunare. 
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Tur la s.h. Micula (270+18)-jud.SM.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11.01.2021 – 12.01.2021 a fost staționar, având valoarea de 7400 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.01.2021 ora 07.00 – 13.01.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând Bârladul, afluenții Prutului și râurile din Dobrogea unde vor fi în general staționare.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din jumătatea de sud – est a  țării, datorită precipitațiilor lichide prognozate şi propagării.
Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri, năboi, izolat pod de gheață) existente vor fi în extindere și intensificare și își vor face apariția noi formațiuni de gheață și pe alte sectoare de râu din zonele montane din nordul și centrul țării.
Se va situa peste COTA DE ATENȚIE râul Tur la s.h. Micula (270+5)-jud.SM.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.