Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.07.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
10.07.2021 ora 07.00 – 11.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general, în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Nera, Cerna, Jiu,  Vedea, Argeș, Ialomița, bazinul mijlociu și inferior al Oltului și pe cele din Dobrogea unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Lăpuș, Crasna, Someșul Mic, Bârzava, Caraș, bazinele superioare ale Crișului Repede și Arieșului, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie și creșteri semnificative de niveluri și debite cu efecte de inundații locale și depășirea COTELOR DE APĂRARE s-au produs pe unele râuri din Maramureș,  Crișana și Banat datorită precipitațiilor torențiale, însemnate cantitativ, sub formă de aversă,  căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someșul Mic, Prahova, bazinele superioare al Oltului și Bistriței (afluent al Siretului), pe tot cursul Prutului, pe cursurile inferioare ale Neajlovului, Argeșului și Sabarului și pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb, unii afluenți ai Crișului Negru (Holod, Teuz), unii afluenți ai Timișului (Bistra, Pogăniș) și unii afluenți ai Jiului inferior (Coșuștea,  Amaradia)
În interval s-au situat la COTA DE PERICOL  râul Iza la stația hidrometrică Săcel (160) – jud. MM și peste COTA DE ATENȚIE râul Vișeu la stația hidrometrică Poiana Borșa (160+14) – jud. MM.
În interval au fost emise șapte AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și paisprezece  ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10.07.2021 – 11.07.2021 a fost în creștere, având valoarea de 3800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
11.07.2021 ora 07.00 – 12.07.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu efect de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, pe unele râuri mici, îndeosebi din zona de deal și de munte din nord-vestul și sud – estul țării, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, cu caracter torenţial, mai însemnate cantitativ prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (3900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere ușoară pe sectorul Gruia – Calafat și în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.