Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.03.2019 ora 07.00 – 11.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, Prut, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare  ale Jiului și Oltului, unde au fost relativ staționare.
Creșteri de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat și pe unele râuri din zonele de munte din jumătatea de sud a țării.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, creșteri importante de debite și niveluri şi depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, bazinul superior al Arieșului.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Mara – Vadu Izei (180+5)-jud.MM, Iza – Vadu Izei (300+10)-jud. MM, Ilva – Poiana Ilvei (150+20)-jud.BN, Bârgău – Mureșenii Bârgăului (110)-jud.BN, Lăpuș – Răzoare (150+38)-jud.MM, Arieș – Scărișoara (120+4)-jud.AB.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Arieş, Nera, Cibin, Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, bazinele superioare ale Someșului, Crișurilor, Someșului Mic, Mureșului, Târnavelor, Begăi, Timişului, Carașului şi Cernei și pe cursurile superioare ale Jiului și Buzăului şi  mai  mici  (sub 30 %) pe afluenţii Bârladului şi Prutului.  
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) au fost în diminuare, restrângere şi eliminare, fiind prezente numai în bazinele superioare ale Mureşului, Bistriţei şi Lotrului.
Este în vigoare Atenţionarea Hidrologică nr. 6 din 09.03.2019.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10 – 11.03.2019 a fost în creștere având valoarea de 5300 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Galați și în scădere pe sectoarele Calafat – Tr. Măgurele și Isaccea – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 11.03.2019 ora 07.00 – 12.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice Bârlad și Prut, unde vor fi relativ staționare și râurile din bazinele superioare: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Bistrița, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de munte din jumătatea de sud a țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă și pe cursurile inferioare ale râurilor din Maramureș, ca urmare a propagării.
Se vor situa peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice Lăpuș-Lăpușel (350+30)-jud.MM, Iza Vadu Izei (300+50)-jud.MM
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) vor fi în ușoară extindere și intensificare pe râurile mici din Maramureș.
Se menține în vigoare Atenţionarea Hidrologică nr. 6 din 09.03.2019 până la ora 1600.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (5400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat și Giurgiu – Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Zimnicea.