Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.11.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
09.11.2019 ora 07.00 – 10.11.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Lăpuș, Someș și Mureș, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Crișuri, Bistrița, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Someșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului, Bârzavei și Jiului, unde au fost în scădere.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval s-au înregistrat pe unele râuri mici din vestul și sud-vestul țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Iza, bazinele superioare ale Vișeului și Lăpușului și pe Crişul Repede şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe: Bega Veche, Moraviţa, Jijia, Bârlad, unii afluenţi ai Someșului (Fizeș), ai Mureșului (Comlod, Vișa, Domald, Secaș, Sebeș, Râul Galben), Jiului (Jaleş, Coşuştea, Amaradia), Oltului (Ghimbășel, Hârtibaciu, Beica, Olteț), Trotușului și pe cursul inferior al Bistriței.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09.11.2019 – 10.11.2019 a fost în creştere, având valoarea de 2700 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Călărași, staționare la Fetești și Tulcea și în scădere pe sectorul Cernavodă – Isaccea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
10.11.2019 ora 07.00 – 11.11.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Begăi, Timișului, Jiului, unii afluenți ai Mureșului inferior și cursul inferior al Someșului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite și pe unele râuri din sudul țării și zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate sub formă de aversă. 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creştere pe sectorul Gruia – Galați și relativ  staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.