Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 10.05.2023 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 09.05.2023 ora 07.00 – 10.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, cursul mijlociu și inferior al Prutului, afluenții acestuia și pe cele din Dobrogea unde au fost staționare.
Pe cursul superior al Prutului, cursurile mijlocii și inferioare ale Siretului, Sucevei, Moldovei, Bistriței, Trotușului, Buzăului, Bârladului și cursurile inferioare ale Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Putnei și Rm. Sărat, debitele au fost în creștere datorită propagării.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Tur, Bârzava, Moravița, pe Suceava, cursurile superioare ale Moldovei şi Prutului şi pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unii afluenţi ai Bârladului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 09.05 – 10.05.2023 a fost în scădere, având valoarea de 6400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Giurgiu – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Zimnicea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 10.05.2023 ora 07.00 – 11.05.2023 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței, afluenții Oltului inferior, afluenții Prutului, cursul mijlociu și inferior al acestuia și pe cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Pe cursul superior al Prutului și cursul mijlociu și inferior al Siretului, debitele vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile ușoare creșteri de debite pe unele râuri mici din zonele montane datorită cedării apei din stratul de zăpadă și precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (6400 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Olteniţa – Tulcea și în creștere pe sectorul Bechet – Giurgiu.