Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
08.05.2020 ora 07.00 – 09.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând Siretul, cursul superior al Prutului şi cursurile mijlocii şi inferioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriţei și Buzăului și cursul inferior al Someșului unde au fost în creștere prin propagare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30 – 80% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Călmățui și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Timiș, Caraș, Nera, Cerna, Olt inferior, Siret (exceptând bazinele superioare şi mijlocii ale Sucevei şi Bistriţei), Prut mijlociu şui inferior, în bazinul superior al Argeşului, pe unii afluenţi ai Jiului inferior (Coşuştea, Amaradia) şi ai Argeşului mijlociu şi inferior.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08 – 09.05.2020 a fost în creştere uşoară, având valoarea de 3450 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Isaccea – Tulcea, în creştere pe sectoarele Calafat – Zimnicea şi Călăraşi – Galaţi și staționare pe sectorul Giurgiu – Olteniţa.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
09.05.2020 ora 07.00 – 10.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și afluenții Oltului inferior unde vor fi staționare și cursul mijlociu și inferior al Siretului unde vor fi în creștere prin propagare. 
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul ţării datorită precipitaţiilor, slabe cantitativ prognozate şi propagării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară creştere (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi staţionare la Gruia şi pe sectorul Isaccea – Tulcea şi în creștere pe sectorul Calafat  – Galaţi.