Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.05.2021 ora 07.00 – 07.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând cursul inferior al Mureșului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare și cursul mijlociu și inferior al Someșului, cursul mijlociu al Mureșului, cursurile inferioare ale Moldovei, Bistriţei, Trotuşului şi Putnei și cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere.
Creşteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe cantitativ căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de munte. 
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuș, Crişul Repede, Prahova, bazinele superioare ale Someșului Mic, Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, Jiului, Lotrului, Ialomiței, Bistriței, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu, cursul superior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi pe unii afluenți ai Jiului inferior, Bistriței inferioare și Prutului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06.05.2021 – 07.05.2021 a fost în în creştere, având valoarea de 5300 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.05.2021 ora 07.00 – 08.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, bazinele superioare ale Mureșului, Târnavelor, Oltului, Bistriței, Moldovei și cursul mijlociu și inferior al Prutului, în scădere pe cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri și debite pe unele râuri mici din zonele montane din nordul țării, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă și a cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Oltenița şi în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.