Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.03.2019 ora 07.00 – 07.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost fi în general în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, Prut, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Turului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Someșului Mic, Arieșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, unde au fost relativ staționare.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și pe unele râuri din zonele de munte din jumătatea de sud a țării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Cibin, Suceava, bazinele superioare ale Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului și cursul inferior al Moldovei. 
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) prezente izolat în bazinele superioare ale râurilor Mureş și Bistriţa s-au menținut fără modificări importante, iar cele din bazinul superior al Lotrului au fost în diminuare și restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06 – 07.03.2019 a fost în creștere având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Giurgiu – Hârșova, în scădere pe sectoarele Bechet – Zimnicea și Isaccea – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Vadu Oii – Galați.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.03.2019 ora 07.00 – 08.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Bega, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Bârlad, Prut, cele din Dobrogea, bazinele superioare și mijlocii ale Timișului și Bârzavei, bazinul mijlociu și inferior al Oltului, cursurile inferioare ale Vișeului, Izei, Turului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile mici creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de munte din jumătatea de sud a țării, ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă.
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) prezente izolat în bazinele superioare ale râurilor Mureş, Lotru și Bistriţa vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Bechet și Călărași – Galați, în scădere pe sectorul Corabia – Oltenița şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.