Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 06.02.2024 ora 07.00 – 07.02.2024 ora 07.00
RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă, propagării şi precipitațiilor lichide (slabe) prognozate pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crișuri (exceptând bazinele superioare), Mureș, Bega, (exceptând bazinul superior), Timiş (exceptând bazinul superior), Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău, cursurile Jiului şi Siretului, bazinul superior și mijlociu al Oltului și bazinele superioare ale râurilor Argeş și Ialomița.
Pe râurile din bazinele: Bârzava, Moravița, Caraş, Nea, Cerna şi bazinele superioare ale Crişurilor debitele au fost în scădere, iar pe celelalte au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Arieș, Bârzava, Bistrița (afluent al Siretului), bazinele superioare ale Mureșului, Jiului, Oltului, Lotrului și pe cursul superior al Prutului. Pe celelalte râuri debitele se situează la valori cuprinse între 30-80% din normalele lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad și Jijia, pe unii afluenți din bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului și pe unele râuri din Dobrogea.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) existente în bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinele superioare ale Argeșului și Prahovei, pe cursul superior şi mijlociu al Siretului şi pe majoritatea afluenților săi, pe cursul inferior al Prutului şi pe cursul superior al Jijiei, au fost în restrângere, diminuare și eliminare.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Crișul Alb – Vața de Jos (350+5) – jud. HD.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 11 din 04.02.2024.
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 06.02.2024 – 07.02.2024 a fost în scădere, având valoarea de 6500 m3/s, peste media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Corabia– Tulcea și staționare la Bechet.
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 07.02.2024 ora 07.00 – 08.02.2024 ora 07.00
RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, al celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, exceptând râurile din bazinele Crasna, Barcău, Vedea, Bârlad, Prut bazinele mijlocii şi inferioare ale Argeşului şi Ialomiței, precum şi pe râurile din Doborgea unde vor fi relativ staționare, iar pe râurile din bazinele Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna şi superioare ale Crişurilor Timişului, Oltului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sarat, Putnei, Trotuşului, Bistriței şi Moldovei şi Sucevei vor fi în scădere.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) existente, vor fi în diminuare, restrângere și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hoidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATEȚENȚIE
DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (6300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.