Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.06.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.06.2020 ora 07.00 – 06.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișului Alb, Arieș, cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Siretului și Prutului, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Buzău, pe râurile din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței, bazinul inferior al Oltului, și în scădere pe celelalte râuri.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-40% din mediile multianuale lunare, mai mari (40-90% din normalele lunare) în bazinele hidrografice Someș, Târnavele, Bârzava, Jiu, Vedea, Teleorman, Neajlov, Prahova, Suceva, Moldova, Bistriţa, Trotuș, Putna, Rm. Sărat și pe râurile din Dobrogea, pe cursul Mureşului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului și ale Argeșului și peste normalele lunare pe râurile din bazine hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Firiza cursurile Siretului și Buzăului, cursul superior al Prutului, cursul inferior al Begăi.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.06 – 06.06.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3600 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
06.06.2020 ora 07.00 – 07.06.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursul râului Tisa, cursurile inferioare ale Someșului, Mureșului, Siretului și Prutului unde vor fi în creștere ca urmare a propagării și râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moraviţa, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, bazinul inferior al Oltului și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri mici din zona montană, în special pe cele din vest, centrul și sud – vestul țării, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă şi cu caracter torențial.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.