Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 05.05.2021 ora 07.00 – 06.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, relativ staționare, exceptând cursurile inferioare ale Mureșului, Timișului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde au fost în creștere prin propagare. 
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, bazinul superior și mijlociu al Mureșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Trotușului, Bistriței, Moldovei și pe cursul superior al Prutului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, Crişul Repede, Arieş, Prahova, bazinele superioare ale Jiului, Oltului, Lotrului, Ialomiței, Bistriței, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu, cursurile mijlocii ale Mureșului, Timișului, cursul superior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi pe unii afluenți ai Jiului inferior, Bistriței inferioare și Prutului.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.05.2021 – 06.05.2021 a fost în în creştere, având valoarea de 5100 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia –Tr.Măgurele, staţionare la Zimnicea și în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.05.2021 ora 07.00 – 07.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, relativ staționare, exceptând râurile din bazinul hidrografic al Someșului, bazinul superior și mijlociu al Mureșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Vișeului, Izei, Turului și cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere. Pe cursul inferior al Mureșului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, debitele vor fi în creștere ca urmare a propagării.
Sunt posibile creșteri ușoare, izolate, de debite și niveluri pe unele râuri din zonele de deal și munte ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă și precipitațiilor prognozate și pe undele râuri din sud – estul țării, ca urmare a precipitațiilor slabe cantitativ prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.