Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.12.2021 ora 07.00 – 05.12.2021 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, relativ staționare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Someşului, Timişului, Jiului, Argeşului, Ialomiței, Buzăului, Bistriței, cursurile inferioare ale râurilor: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş şi Bega, unde au fost în creştere prin propagare şi pe râurile din Dobrogea, unde au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someș (exceptând Someşul Mic), Crişul Repede, Crişul Negru, Arieş, în bazinele superioare ale Barcăului, Buzăului şi Trotușului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Moravița, Nera, Cerna, Bistrița inferioară, Tazlău, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia şi Sitna.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi), prezente în bazinele superioare ale Crişului Repede, Moldovei şi Bistriței, au fost în uşoară extindere şi intensificare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.12.2021 – 05.12.2021 a fost în creștere, având valoarea de 4200 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Galați și staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.12.2021 ora 07.00 – 06.12.2021 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişuri, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, bazinul superior al Jiului, cursurile inferioare ale Someşului şi Mureşului şi doar prin propagare pe cursurile inferioare ale Jiului, Argeşului, Ialomiței şi Buzăului.
Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staționare.
Creșteri de niveluri și debite se pot înregistra şi pe alte râuri din zonele de deal și de munte, mai ales din centrul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi), existente, vor fi în uşoară extindere şi intensificare, fiind posibilă apariția acestora şi pe alte râuri din zona montana.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere.