Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.08.2020 ora 07.00 – 05.08.2020 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, afluenții Prutului, afluenții Oltului inferior și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare, iar pe Prut sectorul Ungheni – Drânceni au fost în creștere prin propagare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe: Someș, Mureşul inferior, Bega inferioară, Timişul mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa, Cibin, Olteţ, Prahova, pe cursurile superioare ale râurilor Ialomiţa, Moldova, Bistriţa, Trotuş şi pe cursul Prutului și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Bârlad, Rm. Sărat și Jijia.
Se menţine peste COTA DE ATENŢIE râul Prut la staţia hidrometrică Şiviţa (360+7) – jud. GL, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.08 – 05.08.2020 a fost în scădere, având valoarea de 3800 m3/s, sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.08.2020 ora 07.00 – 06.08.2020 ora 07.00
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someș, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și afluenții Oltului superior și mijlociu unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, creșteri semnificative de niveluri și debite și formarea de viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Banat, nordul Crișanei și Maramureș, datorită precipitațiilor, cu caracter de aversă, temporar accentuate, prognozate.
Se va menţine la COTA DE ATENŢIE, în scădere, râul Prut la stația hidrometrică Şiviţa (360) – jud. GL, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară.
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.