Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.01.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
04.01.2022 ora 07.00 – 05.01.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuș, Bistrița, cursul superior și mijlociu al Mureșului și cursul superior al Prutului.
Pe râurile din bazinul hidrografic Vedea, bazinele inferioare ale Argeșului, Ialomiței și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare, iar pe celelalte râuri au fost în scădere.
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile lunare multianuale pe majoritatea râurilor, exceptând pe cele din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Bistra, Bârzava, Caraș, bazinele mijlocii și inferioare ale Crasnei, Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Bârladului, Jijiei și pe unele râuri din Dobrogea, unde se situează la valori cuprinse între 30 – 80% din normalele lunare.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, sloiuri, pod de gheață) existente pe majoritatea râurilor din Moldova au fost în diminuare și restrângere.  
Se situează peste COTA DE INUNDAȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (310+24)-jud.SM și peste COTA DE ATENȚIE la stația hidrometrică Turulung (360+5)-jud.SM (sectoare îndiguite).
În interval a fost emisă o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDRLOGICĂ nr. 2 din 04.01.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 04.01.2022 – 05.01.2022 a fost în creștere, având valoarea de 6900 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
05.01.2022 ora 07.00 – 06.01.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în creștere, ca urmare a precipitațiilor in curs, celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, Bistrița, cursul superior și mijlociu al Mureșului și cursul superior al Prutului.
Pe râurile din bazinul hidrografic Vedea și bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței și pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staționare, iar pe celelalte râuri vor fi în scădere. 
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite, ca urmare a cedări apei din stratul de zăpadă, a precipitațiilor prognozate și propagării pe unele râuri din nord – vestul, vestul și centrul țării.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, sloiuri, pod de gheață) existente vor fi în restrângere și diminuare. 
Se va situa peste COTA DE INUNDAȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (310+10)-jud. SM (sector îndiguit).
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 2 din 04.01.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (7000 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet și în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.