Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.12.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
03.12.2021 ora 07.00 – 04.12.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, bazinele superioare ale Buzăului, Trotușului, Bistriței, Moldovei, Sucevei și cursul inferior al Mureșului, unde au fost în creştere ca urmare a precipitațiilor lichide căzute în interval, propagării și cedării apei din stratul de zăpadă.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Someșul Cald, Lăpuș, bazinele superioare ale Turului, Barcău, Crișului Negru, Trotușului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Timiș, Moravița, Nera, Cerna, Tazlău, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, Sitna, bazinul inferior al Jiului, bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței și unii afluenți din bazinul inferior și mijlociu al Oltului.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), prezente în bazinul superior al Bistriței, s-au menținut fără modificări importante.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.12.2021 – 04.12.2021 a fost în creștere, având valoarea de 4100 m3/s, sub media multianuală a lunii decembrie (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Călărași, staționare la Cernavodă și în scădere pe sectorul Hârșova – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.12.2021 ora 07.00 – 05.12.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, bazinele superioare ale Bistriței, Moldovei, Sucevei, cursurile mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Crișului Negru și cursul inferior al Mureșului (aval s.h. Radna), unde vor fi în creştere ca urmare a precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Pe cursul Someșului Mic și cursurile superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Repede și Crișului Negru, debitele vor fi în scădere.
Creșteri de niveluri și debite se pot înregistra şi pe alte râuri din zonele de deal și de munte, mai ales pe cele din jumătatea de sud a țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), prezente în bazinul superior al Bistriței se vor menține fără modificări importante şi îşi pot face aparitia si pe unele râuri din nordul şi centrul țării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Galați și staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.