Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.05.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
02.05.2020 ora 07.00 – 03.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane înalte și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Crișul Repede, Vedea, Argeș, Ialomița şi râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.
S-au produs scurgeri importante pe versanți torenți și pâraie și creșteri semnificative de niveluri și debite pe unele unele râuri mici din Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana, şi Moldova datorită precipitațiilor, sub formă de averse, temporar accentuate, căzute în interval.
Debitele se situează la valori sub 30% din normalele lunare, mai mari (în general la valori cuprinse între 30 – 50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mic, Crișul Repede, Arieș, Bârzava, bazinul hidrografic al Jiului, pe unii afluenți ai Mureșului superior, ai Oltului inferior, pe cursurile râurilor Teleorman și Neajlov, pe râurile din Dobrogea și pe cele din bazinul superior și mijlociu al Bistriței şi peste medie doar pe unele râuri din Dobrogea.
În interval au fost emise 3 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02.05.2020 – 03.05.2020 a fost în creștere ușoară, având valoarea de 3250 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
03.05.2020 ora 0.007 – 04.05.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane înalte și propagării.
 Scurgeri importante pe versanți torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale, se pot produce pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din nordul, centrul și vestul țării, datorită averselor, temporar accentuate, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere uşoară (3300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Calafat, staționare la Bechet și în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.