Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.06.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Moraviţa, Caraş,  Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, cursul mijlociu şi inferior al Mureşului  şi cursul superior al Prutului unde au fost în scădere uşoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuş,  Crasna, pe afluenţii Oltului superior şi mijlociu, pe Siret şi pe majoritatea afluenţilor săi (Suceava, Moldova, Trotuş, Putna, Rm.Sărat, Bârlad) şi pe afluenţii Prutului şi mai mari în bazinul hidrografic al  Jiului (60-90%).
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 01.06 – 02.06.2018 a fost în scădere, având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Bechet – Tulcea şi relativ staţionare la Calafat.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 02.06.2018 – 03.06.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din Maramureş unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri și debite pe unele râuri din vestul, nord-vestul şi centrul ţării şi zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă şi caracter torenţial, izolat mai însemnate cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.