Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în data de 02.01.2024 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 01.01.2024 ora 07.00 – 02.01.2024 ora 07.00

RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare şi mijlocii ale Oltului şi Ialomiței, unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, bazinul superior şi mijlociu al Bistriței, bazinele superioare ale Jiului, Oltului, pe cursurile superioare ale Lotrului, Trotuşului, Prutului, pe cursul mijlociu şi inferior al Moldovei și pe unii afluenți din bazinul superior și mijlociu al Oltului. Pe celelalte râuri debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din normalele lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad, Jijia, afluenții din bazinul inferior al Jiului, unii afluenți din bazinul inferior al Oltului, pe cursul superior al Ialomiței și pe unele râuri din Dobrogea.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat în Moldova, s-au aflat în ușoară extindere și intensificare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 01.01.2024 – 02.01.2024 a fost în uşoară creştere, având valoarea de 9000 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s)
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere la Gruia și în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 02.01.2024 ora 07.00 – 03.01.2024 ora 07.00

RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri ușoare de niveluri și debite, ca urmare a precipitațiilor prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă, pe unele râuri mici din regiunile intracarpatice.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat în bazinul Bârladului se vor menține fără modificări semnificative.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.

DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (8800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Călăraşi – Tulcea şi in creştere pe sectorul Zimnicea – Oltenița.