Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 01.04.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.03.2019 ora 07.00 – 01.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș (exceptând Arieșul), Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, cursul Prutului, cursul mijlociu și inferior al Buzăului și cursul inferior al Jiului, unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuș, Someșul Mare, Arieș, bazinele superioare ale Bistriței și Moldovei, debitele au fost în creştere uşoară datorită cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane și propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din  mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Prahova, bazinele superioare ale râurilor: Someșul Mare, Mureș, Jiu, Cibin, Buzău, Bistrița, Moldova, Suceava și mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului și izolat în bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb și bazinul inferior al Argeșului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 31.03–01.04.2019 a fost în scădere, având valoarea de 5600 m3/s, sub mediile multianuale ale lunilor martie (6700 m3/s), respectiv aprilie (7900 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în Gruia – Călărași și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 01.04.2019 ora 07.00 – 02.04.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș și bazinul mijlociu și inferior al Someșului unde vor fi în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Bistrița, Moldova, Suceava și bazinul superior al Someșului, precum și pe unele râuri mici din estul țării, debitele vor fi în creştere uşoară datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane și propagării.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.