Debitele vor fi în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide în curs, celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Buzău, bazinele superioare ale Someșului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, Jiului, Oltului, Argeșului, Trotușului, Sucevei, Moldovei, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului Mic, Arieșului, Bistriței, unde vor fi în scădere și râurile din bazinele hidrografice Vedea, Ialomița, cele din Dobrogea, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului, bazinul inferior al Oltului și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Creșteri importante de debite și niveluri, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE, se vor mai înregistra pe cursurile inferioare ale râurilor Tur, Lăpuș și Crișul Negru ca urmare a propagării.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) vor fi în ușoară intensificare pe unele râuri mici din nordul țării. Se va intensifica curgerea de năboi pe râurile din nordul, centrul, estul țării și zonele de munte.
Se vor situa peste:
– COTA DE INUNDAȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (310+5)-jud.SM (sector îndiguit);
– COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Tur – Călinești Oaș (350+65)-jud.SM și Turulung (360+50)-jud.SM, Lăpuş – Lăpuşel (350+10)-jud.MM şi Crişul Negru – Tinca (350+60)-jud.BH.
Intră în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr.4 din 05.02.2020.